Vsebinski marketing

Znan tudi pod imenom content marketing.

Besedo vsebinsko trženje slišimo vsak dan, vendar večina ljudi ne razume, za kaj gre. Pri vsebinskem trženju tržnik ustvarja in razširja dragocene in informativne vsebine, da bi pritegnil prodajo, izboljšal promet ali pojasnil občinstvu izdelek/storitev. Vsebinsko trženje omogoča deljenje informativne vsebine, ki je relevantna, zanimiva in uporabna za ciljno občinstvo. Poznamo štiri oblike vsebine:
 • Pisana beseda
 • Zvočna
 • Videoposnetek
 • Slike

Zakaj vlagati v vsebinsko trženje?

Če je vsebina dobro izvedena, ustvarja lastniški kapital blagovne znamke, kar pomeni, da vaša blagovna znamka sčasoma postaja vse bolj dragocena, če še naprej ustvarjate dragoceno vsebino. In bolj ko boste pomagali svojemu občinstvu, bolj bo vaša blagovna znamka pridobivala ugled vodilne na svojem področju.

Osnovni način, kako vsebina zagotavlja vrednost za vas kot podjetje, je organski promet. To pomeni, da vas ljudje odkrijejo na neki iskalni platformi, kot so Google, YouTube ali imenik podcastov, in obiščejo vašo vsebino.

Ta promet se bistveno razlikuje od drugih vrst prometa iz enega ključnega razloga – ti ljudje vas iščejo. Aktivno iščejo informacije, povezane z vašim podjetjem – tako so vas sploh odkrili.

Na vseh drugih platformah jih pri tem motite. So pasivni opazovalci namesto aktivnih iskalcev. Tovrstno trženje je običajno veliko težje in dražje (pomislite na oglase na Facebooku, oglase na YouTubu in pravzaprav vse druge vrste oglaševanja).

Toda preden začnete  proizvajati vsebino, morate storiti tri stvari:

Ugotovite, kdo je vaša stranka/01

Vse se začne s tem, kdo je vaša stranka.

Kaj želijo? S čim se spopadajo? Kako so videti?

Preden lahko začnete, morate temeljito razumeti, kako vaša stranka razmišlja. Govoriti morate njihov jezik.

Vaš prvi korak je, da opravite raziskavo in ustvarite namišljeno različico svoje idealne stranke.

Ta lik ali avatar mora na splošno predstavljati osebo, ki jo želite doseči s svojo vsebino. Na podlagi modela, ki ga boste oblikovali na tem mestu, morate sprejemati proaktivne odločitve o vsebini.

Ugotovite, katere informacije potrebujejo/02

Zdaj morate stopiti v njihove čevlje in se sprehoditi skozi njihovo pot stranke.

Katere korake morajo narediti, da lahko poslujejo z vami? Kaj morajo vedeti, preden pri vas kupijo, in v kakšnem vrstnem redu? Kako boste na koncu napisali svojo različico največjega prodajnega pisma vseh časov?

To je vaš vsebinski načrt – vaši prvi deli vsebine. Ustvarite vsebino, ki obravnava vsak korak na poti stranke.

Tu se boste nekoliko umetniško razgibali. Določiti morate, kako jim boste te informacije sporočili.

Kakšno obliko boste uporabili? Videoposnetek? Ali pisano besedo?

Katere zgodbe boste pripovedovali? Kakšen ton in glas bosta najbolj odmevna?

Bolj ko poznate svoje občinstvo, lažje boste to določili.Na koncu se boste morali ravnati po svoji intuiciji, nato pa neusmiljeno eksperimentirati in se prilagajati.

Oblike vsebinskega trženja

 • Pisna beseda

Pisana beseda je najbolj razširjena in priljubljena oblika vsebinskega trženja.

Količina pisnih vsebin na svetu je praktično neizmerljiva, vendar to ne pomeni, da jih morate zanemariti zaradi drugih, sodobnejših in bolj domiselnih oblik vsebine.

Pisanje je danes pomembnejše kot kdaj koli prej, zato si poglejmo, kako deluje kot vsebinsko trženje.

 • Bloganje

Preizkušeni in resnični način uporabe pisanja kot platforme za vsebinski marketing je pisanje blogov.

Na kratko, pri bloganju kot idejni vodja ali strokovnjak za določeno temo redno pišete o pomembnih temah za svoje občinstvo. Blogi so lahko v različnih oblikah in oblikah in nobena ni popolnoma enaka. Vsakdo ga lahko ima.

Blog mora biti na vaši spletni strani, običajno kot poddomena ali kot drug razdelek vaše spletne strani. S tehničnega vidika je ustvarjanje bloga zelo preprosto. Večina spletnih platform ima vgrajeno funkcijo bloga, ki jo lahko preprosto omogočite.

Tipičen blog ima tri sestavne dele:

Objave
Oznake
Kategorije

In ko govorimo o gradnji občinstva, se pogovorimo o enem od glavnih načinov, s katerim boste pridobili promet na svoj blog: optimizacija za iskalnike (SEO).

 • SEO

Optimizacija za iskalnike je postopek prilagajanja vsebine, da se ta uvrsti višje v rezultatih iskalnikov. Cilj iskalnika je, da vam ponudi čim bolj ustrezne informacije glede na stavek, vprašanje ali poizvedbo, ki jo vnesete.

 • Pisanje besedil

Pisanje besedil je umetnost uporabe pisane besede, ki pritegne, prepriča in prepriča. Kadar koli v kateri koli obliki oglaševanja naletite na pisano besedo, ste v stiku s tekstopisjem.

Postati vešč tekstopisec je eden od najhitrejših in najučinkovitejših načinov za izboljšanje rezultatov vašega vsebinskega trženja. To je razlika med tem, ali se bo bralec dolgočasil ali pa bo vašo vsebino besno delil z vsemi, ki jih pozna.

Elementi, s katerimi lahko pričnete izboljševati vašo vsebino:

 1. Oblikovanje pravega naslova besedila
 2. Pišite določeni osebi: Eden od načinov za to je, da pišete nekomu zelo specifičnemu. To je lahko avatar vaše idealne stranke, ki ste ga ustvarili, ali pa resnična oseba, ki ustreza vaši ciljni skupini.
 3. Ohranite preprostost: Pri dobrem besedilu je pomembno, da stvari razčlenite tako, da bralec zlahka in hitro razume, o čem govorite. To pomeni, da ne uporabljajte zapletenih besed, govorice notranjih strokovnjakov, tehničnega žargona in dolgih, popolnoma strukturiranih stavkov.
 4. Povzetek
 • E-pošta

Elektronska pošta se morda sliši starokopitno, vendar je še vedno ena najučinkovitejših in najmočnejših oblik trženja. Je neposredna povezava z vašim občinstvom. Ko vam posredujejo svoje kontaktne podatke, je podana raven zaupanja, ki je ni mogoče podcenjevati.

 • Podcast

Podcasting je zvočni svet vsebinskega trženja.Obstaja več kot 1.000.000 podkastov, ki pokrivajo različne teme, od naložb v delnice do starševstva.

Priprava dobrega podkasta zahteva razmislek, trud in doslednost. To ni enostavno (večina vsebinskega trženja ni enostavna), vendar je lahko dobro pripravljen podkast vaša največja poslovna prednost.

Oseba lahko posluša podkast, medtem ko počne praktično karkoli, medtem ko mora video ali pisno vsebino gledati. Kjerkoli lahko nekdo posluša glasbo, lahko posluša tudi podkast.

 • Video

Z videom lahko zgodbo poveste hitreje kot s katerim koli drugim medijem. S pravimi liki, okoljem in razpoloženjem lahko v trenutku v nekom vzbudite natanko tisto, kar želite, da občuti.

Samo na YouTubu si ljudje vsak dan ogledajo več kot milijardo ur videoposnetkov. Velikost in moč te platforme sta nesporni.

Kako torej uporabiti videoposnetek za učinkovito trženje svojega podjetja?

 1. Vloganje:  vloganje izhaja neposredno iz besede “bloganje”. Gre za isto idejo, le da namesto besed uporabljate video.

  Vlogerji običajno usmerijo kamero nase, bodisi na računalnik, na stativ ali tako, da jo držijo v slogu selfija, in govorijo o različnih temah, povezanih z njihovo panogo.

 2. Videoposnetki na beli tabli: Druga priljubljena oblika videoposnetkov so videoposnetki na beli tabli. Videoposnetki na beli tabli lahko še vedno pokrivajo številne teme, vendar je ključna razlika v tem, da so animirani ali skicirani.

  Načeloma je to enako kot pri običajnih videoposnetkih, le da pokrajina in ljudje niso resnični.

 • Trženje vsebine v družabnih medijih

Ključna stvar, ki jo morate vedeti o družbenih medijih, je, da so platforma za deljenje. Ljudje so motivirani, da delijo zanimivo, smešno ali premišljeno vsebino, da bi tako dosegli večjo vključenost svojih prijateljev. Za učinkovito uporabo družbenih medijev si morate zapomniti tri stvari:

 1. Deljenje
 2. Doslednost
 3. Vključenost
 • Optimizacija stopnje konverzije (CRO)

Optimizacija stopnje konverzije je praksa sistematičnega izboljševanja stopnje konverzije spletne strani. Za spletno podjetje je stopnja konverzije eden od najpomembnejših kazalnikov. To je število ljudi, ki se prijavijo ali kupijo, deljeno s številom ljudi, ki so obiskali stran. Ena največjih pasti, v katere se lahko ujamemo pri spletnem trženju, je preveliko osredotočanje na pridobivanje večjega prometa. Enostavno je misliti, da bodo z več prometa vaši problemi rešeni. Tako se začne nora gonja za več prometa za vsako ceno, ki lahko stane veliko denarja in na koncu vzame več časa in energije, kot je vredna.

Stopnjo konverzije lahko izboljšate:

 1. Dodajte obrazce za prijavo po e-pošti
 2. Imejte močan poziv k akciji
 3. Izboljšajte hitrost strani