Digitalna strategija

Digitalna strategija je pristop podjetja k uporabi tehnologije, kot so računalniki, mobilne naprave in internetne storitve, za njihovo rast.

V današnjem digitalnem svetu je rast podjetja povezana s številnimi izzivi in priložnostmi, ki zahtevajo različne strategije in rešitve spletnega trženja. Strategija digitalnega trženja, ki je delovala za določen segment občinstva, morda ni najboljši pristop za drug segment. Prav tako strategije spletnega trženja, ki so pred letom dni prinesle pozitivne rezultate, danes morda ne prinašajo enakih rezultatov.

Ali ima vaša blagovna znamka jasno začrtano strategijo digitalnega trženja? Ne zamudite priložnosti za povečanje svoje digitalne uspešnosti. Zdaj je čas, da investirate v storitve trženjske strategije in svoj digitalni uspeh dvignete na višjo raven.

Digitalna strategija naj vključuje

Ljudi

Digitalna strategija je odvisna od znanja in spretnosti celotne ekipe. Ne začne se v oblaku, temveč je neločljivo povezana s prizadevanji razvijalcev, oblikovalcev, tržnikov, strategov, piscev vsebin itd.

Postopek

Sledi natančna opredelitev, kaj bo človeški kapital podjetja počel in kako bo svoje delo povezal med seboj, da bo ustvaril popolnoma integrirano strategijo.

Platformo

Šele ko so cilji, ljudje in procesi vzpostavljeni, preučimo platforme, ki jih bodo potrebovali. Tudi v tem primeru je tehnologija orodje in ne gonilo. Platforme so odvisne od ciljev posameznega podjetja; vključujejo lahko strežnike v oblaku, sisteme za upravljanje vsebin, sisteme za analizo podatkov, mešano resničnost, umetno inteligenco, geografske aplikacije in drugo.

Izdelke

Ko so opredeljene platforme, se opredelijo posamezni izdelki, ki sestavljajo vašo digitalno strategijo. Ti lahko vključujejo aplikacije, nosljive izdelke, odzivna spletna mesta, pametne izdelke interneta stvari, izkušnje v razširjeni resničnosti in drugo.

Kanale

Ko imate svoje digitalne izdelke, se postavi vprašanje, kako boste te izdelke povezali z ljudmi. Kateri kanali se v vaši strategiji najbolje obnesejo kot kanali za dostavo? Ti lahko vključujejo osebne nakupovalne izkušnje, e-pošto, družbene medije, mreženje na delovnem mestu, intranet, spletna mesta, oddaljene povezave IoT in tako naprej.

Izkušnje

Pomembno je, da si prizadevate za jasno uporabniško izkušnjo in jo ohranjate. Ali so vizualni znaki vaše blagovne znamke dosledni in prepričljivi? Ali je glas vašega podjetja pristen? Ali v ljudeh vzbujate občutek enostavnosti in zadovoljstva, ko sodelujejo z vašim podjetjem?

Naročnike

Na vrhu okvira digitalne strategije so ljudje, ne le tisti, ki kupujejo vaše izdelke ali storitve, čeprav so seveda pomembni. Učinkovita digitalna preobrazba racionalizira tudi izkušnje vaših zaposlenih, prodajalcev in dobaviteljev, vaših partnerjev in deležnikov.

Zakaj podjetje potrebuje digitalno strategijo?

Podjetje potrebuje digitalno strategijo zaradi:
  • Poglobljenega poslovnega odkrivanja
  • Odpravljanja zamujenih priložnosti
  • Doseganja občinstva tam, kjer je: na spletu
  • Digitalnega razlikovanja
  • Zagotovitve usmeritve
  • Spremljanja donosnosti naložb
Jasno opredeljen načrt ima očitne prednosti za vsako podjetje. Razvoj načrta in določitev predloge digitalne strategije lahko pomagata videti širšo sliko in natančno določiti, kje je mogoče uporabiti digitalne možnosti za povečanje učinkovitosti in uspešnosti. Ta načrt se lahko uporabi za zmanjšanje količine odpadkov, usmerjanje oddelkov na pravo pot, spremljanje napredka in potrebne prilagoditve.

Ko podjetja poudarjajo digitalno strategijo, se ujamejo v številne pasti. Ena od pasti, v katero se ujamejo vodje podjetij, je, da se pustijo zapeljati nastajajoči tehnologiji. Prepogosto se zgodi, da “digitalna strategija” podjetja postane slepo sprejemanje najnovejše in najzanimivejše tehnologije zaradi nje same. Podjetja lahko zmotijo modne besede, poskusi oblikovanja strategij, ki bi vključevale čim več teh besed, pa se lahko včasih izjalovijo. 

Dobra strategija se ne začne le s postavljanjem vprašanj, temveč tudi s postavljanjem pravih vprašanj. Kakšen je trenutni položaj v panogi? Kam želi vaše podjetje iti? Katere so vrzeli, s katerimi se vaše podjetje sooča na poti do cilja V teh vrzelih je vaša priložnost. Za razumevanje položaja podjetja na trgu je primerjalna analiza z osnovno konkurenco bistven korak pri razumevanju tega vstopnega dela strateškega procesa. Le na podlagi učinkovite primerjalne analize lahko podjetje pridobi analitičen pogled na to, kje natančno stoji – ne le glede na konkurente, temveč tudi v širšem poslovnem ekosistemu. Ko ima podjetje jasen občutek o svojem digitalnem položaju, lahko začne razvijati strategijo o tem, kje želi biti.

Moj pristop do projekta

Raziskujem in odkrivam /01

Na skupnih srečanjih z naročniki in kasneje na delovnih sestankih, z raziskovanjem, odkrivanjem ter z analizo pridobljenih podatkov, želim v celoti razumeti vaš poslovni problem in vaše načrtovane rezultate.

Načrtujem /02

Na podlagi zbranih podatkov naredim analizo ter pripravim načrt strategije. Naredim seznam digitalnih zmožnosti, potrebnih za uresničitev digitalne strategije podjetja.

Optimiziram /04

Ničesar ne predvidevam, vse preizkušam. S testiranjem rezultatov se  naprej širim in izboljšujem ter tako ustvarjam pri naročniku trajne spremembe in rast.

Uvajam /03

Omogočam premikanje virov za hitro in agilno izvajanje v vašem podjetju, na spletnem mestu, kanalih in podatkih. Nisem le svetovalka – sem vaša partnerka, ki vpliva na spremembe.

Že danes lahko naredite določene spremembe, ki bodo korenito izboljšale vaš spletni nastop.